Despre depozite pentru persoane fizice

Toate contractele tale de depozit la termen și conturile de economii existente la finele zilei de 28.02.2025 vor fi preluate de Victoriabank, indiferent de tipul produsului. Conturile tale de economii/depozitele la termen vor fi preluate la Victoriabank cu particularitățile deținute în BCR Chișinău.

Termenul depozitelor

Termenul depozitului, rata dobânzii, opțiunea de reînnoire automată și/ sau capitalizare vor fi preluate, cu următoarele mențiuni:

  • formula de calcul a dobânzii nu se modifică. Produsele de economisire vor fi preluate în condițiile de produs și de preț constituite la BCR Chișinău
  • în cazul în care scadența depozitului este într-o zi nelucrătoare, maturitatea rămâne cea stabilită în momentul semnării contractului
  • indiferent de momentul în care se decide desființarea depozitului, respectiv retragerea de numerar, comisionul aferent operațiunii de ridicare de numerar este cel prevăzut la data operațiunii în secțiunea Tarife aplicate Persoanelor Fizice de la Victoriabank
  • în ziua scadenței depozitului ridicarea numerarului se poate efectua fără perceperea comisionului, dacă ziua scadenței este o zi nelucrătoare, nu se va aplica comision la ridicarea numerarului în prima zi lucrătoare după scadența depozitului
  • maternitățile și dobânzile produselor deținute de tine la BCR Chișinău se vor actualiza la prima scadență a depozitului, după momentul preluării în Victoriabank, la condițiile depozitului Standard din oferta produselor de economisire Victoriabank, publicată pe site și în unitățile Victoriabank.

Garantarea depozitelor

Începând cu 1 ianuarie 2025, depozitele persoanelor fizice sunt garantate până la nivelul de acoperire în mărime de 200,000.00 lei moldovenești per deponent per bancă. Îți aducem la cunoștință că dacă ești client și la Victoriabank, în cazul deținerii depozitelor în ambele bănci, iți vor fi aplicabile prevederile art.32 (alin.6-9) al Legii nr. 160 din 22.06.2023 cu privire la garantarea depozitelor în bănci.


*Legea nr. 160 din 22.06.2023 cu privire la garantarea depozitelor în bănci. Art.32: ... (6) În cazul fuziunii instituţiilor membre, depoziteLegea nr. 160 din 22.06.2023 cu privire la garantarea depozitelor în bănci. Art.32 (6) În cazul fuziunii instituţiilor membre, depozitele deponentului care a deţinut depozite în ambele instituţii membre sunt garantate separat (acoperire dublă), timp de 3 luni de la finalizarea procesului de fuziune. Procesul de fuziune se consideră finalizat la data înregistrării fuziunii la autoritatea care a efectuat înregistrarea de stat a persoanei juridice absorbante sau care urmează să înregistreze noua persoană juridică.

(7) Instituţiile membre participante la fuziune conform alin.(6) vor notifica deponenţii cu privire la aceasta cu cel puţin 30 de zile înainte de finalizarea fuziunii. Termenul de notificare poate fi redus cu permisiunea Băncii Naţionale, emisă la cererea acestor instituţii membre, din motive de secret comercial sau de stabilitate financiară.

(8) După finalizarea fuziunii, instituţia membră înfiinţată ca urmare a fuziunii va notifica deponenţii săi despre data expirării perioadei de acoperire dublă, conform alin.(7). Instituţia membră înfiinţată ca urmare a fuziunii urmează să notifice despre aceasta FGDSB în termen de 5 zile de la finalizarea procesului de fuziune.

(9) Deponenţii care beneficiază de acoperirea dublă prevăzută la alin.(6) au dreptul să retragă, în decursul perioadei de 3 luni, suma depozitului care depăşeşte nivelul de acoperire corespunzător, inclusiv dobânda acumulată, sau să transfere respectivele mijloace financiare la o altă instituţie membră, fără a suporta vreo penalitate.

VB24