13 June 2024
Rezultatele financiare ale Victoriabank la 31 martie 2024

Primul trimestru al anului 2024 a început pentru Victoriabank cu o performanță bună pe toate liniile de business. Am reușit să atingem un profit net de 70.7 milioane lei. La capitolul creditare, banca a înregistrat o dinamică bună atât în ceea ce privește persoanele fizice, cât și împrumuturile pentru companii. În același timp, am crescut depozitele acordate persoanelor fizice.

Un important rezultat pentru primul trimestru din acest an a fost achiziția BCR Chișinău. Acest pas a reconfirmat misiunea Victoriabank de a-și consolida poziția pe piața bancară, de a fi un susținător al economiei Republicii Moldova și de a contribui la creșterea sinergiilor cu România și Uniunea Europeană.


Active și poziția pe piață

La finele primului trimestru curent, activele băncii au atins 21,528 milioane lei, banca reușind să-și mențină și să consolideze poziția a treia  la nivel de sector bancar după totalul activelor. Pe parcursul trimestrului s-au diminuat disponibilitățile persoanelor juridice, dar a crescut soldul creditelor acordate clienților, a titlurilor de datorie și a instrumentelor de capital.


Activitatea de creditare

Activitatea de creditare a clienților s-a dezvoltat dinamic. În primele trei luni din 2024, portofoliul de credite, atât pentru persoane fizice, cât și pentru persoane juridice, a înregistrat 6,567 milioane lei (principal), în creștere cu 135 milioane lei față de începutul anului. Principalul motor de creștere a portofoliului sunt creditele acordate persoanelor fizice și IMM-urilor, care la sfârșitul perioadei au atins cifra de 3,200 milioane lei și, respectiv, 1,473 milioane lei. Soldul creditelor performante, conform definiției bazate pe IFRS, a crescut cu 127 milioane lei sau cu 2.1% față de început de an, în timp ce creditele neperformante au înregistrat 292 milioane lei sau 4.5% din total credite clienți.


Depozite și cota de piață

Depozitele clienților Victoriabank, atât persoane fizice, cât și juridice (sumă de bază), au ajuns la 15,507 milioane lei la finalul lunii martie, în creștere cu 237 milioane lei fiind depozitele persoanelor fizice și în scădere cu 447 milioane lei fiind depozitele persoanelor juridice. Cota noastră de piață pentru depozitele clienților este de 13.2%, banca plasându-se pe locul 3 în sectorul bancar.


Venituri operaționale și profit

Trendul descendent al ratelor de dobândă la credite, depozite, titluri de datorie și instrumente de politică monetară a influențat evoluția veniturilor operaționale și respectiv a rezultatelor financiare.

Profitul operațional a înregistrat 100.6 milioane lei, în scădere față de aceeași perioadă a anului precedent ca urmare a diminuării veniturilor operaționale (-173.1 milioane lei) și creșterii cheltuielilor operaționale (+20.2 milioane lei).    

Profitul net al Victoriabank pentru trimestrul I 2024 a însumat 70.7 milioane lei, rentabilitatea capitalului (ROE) a fost de 6.2%, iar rentabilitatea activelor (ROA) a fost de 1.3%. Fondurile proprii au înregistrat 3,355 milioane lei și rata fondurilor proprii: 40.2%, astfel asigurând un nivel ridicat al capitalizării băncii.

 

Creșterea activității și dezvoltarea rețelei Victoriabank

Produsele noastre populare și serviciile inovatoare au atras mai mulți clienți activi, crescând volumul activității băncii. Ofertele noastre permanente, care includ servicii noi și atractive, au captat atenția publicului. Mai multe detalii despre promoțiile noastre pot fi găsite pe pagina oficială a băncii.

La sfârșitul primului trimestru 2024, rețeaua noastră includea 29 de sucursale, 35 de agenții, 234 bancomate și aproape 8 000 de POS-terminale.

Un aspect important la acest capitol este faptul că toate unitățile Victoriabank sunt acum dotate cu tablete unde clienții pot accesa informațiile de interes public, care nu mai sunt afișate în aviziere în format tipărit. Această inițiativă reflectă eforturile noastre continue de digitalizare și respectul pentru mediu, reducând semnificativ consumul de hârtie și promovând o bancă mai responsabilă din punct de vedere ecologic.

 Pentru mai multe informații referitor la rezultatele Victoriabank înregistrate pe parcursul primului trimestru din 2024, puteți accesa acest link.