10 СЕНТЯБРЯ 2024
Atenție privind potențiale tentative de fraudă/fraude de tip ”Investiții/trading”

Dragă client,

Dorim să vă atragem atenția la unele tendințe și practici noi de fraude, care au în scop sustragerea fondurilor potențialelor victime și sunt bazate pe ingineria socială, și anume:

  • Potențialelor victime li se propune prin rețele de socializare (Telegram, Facebook, etc.) completarea unor chestionare online care presupun introducerea datelor personale ca nume prenume, nr. de telefon, datele bancare, pentru participare de exemplu: în oferta profitabila de investiție / trading pe o criptobursă, lucru la distanță care implică 2-3 ore pe zi, participare la tombole, loterii, oferte limitate, etc.
  • Persoanele care au completat chestionare/sau chiar și cei care nu (bazele de date cu telefoane pot fi obținute ca de exemplu în Darknet) pot fi apelate de persoane necunoscute și se prezintă drept reprezentanții unei companii de investiție/trading sau chiar unei Bănci și în așa mod are loc inițierea procesului de fraudă – prin care potențialilor victime li se propune să transfere (de regula prin P2P) inițial sume mici pentru, de exemplu, a începe procesul de trading/cumpărarea criptovalutei/rezervarea locului limitat în grupa investițorilor. Pot fi și alte diferite pretexte - la aceasta etapa se pot propune și instala la distanță aplicații speciale sau transmise linkuri de acces la aplicații “demonstrative” care să afișeze, de exemplu, solduri fictive și numele victimei care să creadă ca a câștigat o suma considerabilă - astfel victimele sunt manipulate cu un potențial câștig și ghidate prin telefon în efectuarea tranzacțiilor P2P în sume tot mai mari, de persoane necunoscute care se autoprezentă ca „analiști”, „brocheri” „criminaliști”, “specialiști”, “consultanți” etc. din partea acestor „burse” sau “companii” inexistente.
  • Fondurile furate de la victime se transmit sub diferite pretexte de regula prin transfer P2P (tranzacții person - to - person) la alte persoane care au rol de “cărăuși de bani” sau funcția de asa numit în slang “Drop”.

Drop/ cărăuș de bani, este o persoană interpusa care participă la o schemă de fraudă. 

Drop/ cărăuș de bani, iși folosește propriile carduri sau cardurile și conturile furnizate de „fraudatori / managerul local de cărăuși” pentru a încasa, retrage numerar sau a tranzita fonduri furate. Astfel, “Drop” acționează ca un intermediar în lanțul de manipulări cu bani furați.

  • Fondurile furate sunt dispersate prin transferuri P2P și odată ce ajung în conturile la “cărăuși de bani” / “dropi” pot fi convertite în criptomonedă și transferate în portmoneele electronice ale escrocilor, deseori escrocii crează pentru astfel de tranzacții de cumpărare criptovalute din fonduri furate - conturi /portmonee electronice sub identitatea victimelor (odată ce primesc copiile lor de buletin/pașaport).
  • Persoanele cu rol de “carausi de bani” pot fi atrase de escroci și implicate în scheme de stratificare fonduri din frauda (i.e. spălarea banilor din fraudă) sub diferite pretexte, ca de exemplu: lucru la distanță, participare și obținere de bonusuri din trading cu criptovalute, remunerare pentru tranzitare în cont personal a tranzacțiilor P2P, și sub alte pretexte inclusiv prin înșelăciune care au în scop utilizarea cardurilor / conturilor “caraușilor de bani” în tranzacții de spălare a banilor din frauda prin tranzacții P2P și convertire în criptovalută și/sau retragere a fondurilor în numerar.

NOTA: o schema posibilă de mișcare a fondurilor din astfel de fraudă:

SCHEME FRAUDE (de exemplu: oferte de investiție/trading la criptoburse fictive) → P2Pretragere numerar ATM (remunerare cărăuși) / cumpărare CRIPTOVALUTE prin criptoplatforme cu opțiunea P2P → transmitere criptovalute la ESCROCI (are loc concentrarea și transmiterea criptomonedei la organizatorii/beneficiarii schemelor de fraudă).

  • Persoane care participă conștient sau inconștient în astfel de scheme de frauda în rol de “carauși de bani” și cardurile cărora au fost utilizate de escroci pentru efectuarea tranzacțiilor multiple de transfer de la/la diferite persoane necunoscute - pot avea consecințe juridice reieșind din faptul complicității și asocierii cu grupul de escroci și reieșind din faptul că facilitează tranzitarea, în esență spălarea, fondurilor furate prin scheme de fraudă. Odata ce astfel de tranzacții suspecte sunt identificate de prestatorii serviciilor de plată/Bănci - conturile acestora pot fi blocate / relația de afaceri încetata unilateral cu titularii conturilor / cardurilor.
  • Te rugăm să fii extrem de precaut și să nu furnizezi niciodată informații personale sau date bancare unor persoane necunoscute sau să efectuezi tranzacții la indicația/ghidarea unor terțe persoane
  • Îți recomandăm să păstrezi datele personale în siguranță și să raportezi imediat autorităților competente orice acțiune suspectă.


IMPORTANT:


  • Fraude comise prin sisteme informatice și mijloace de plată electronice - efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos inclusiv prin intermediul criptomonedelor sunt urmarite prin Legislația în vigoare / Codul Penal al Republicii Moldova.
  • Efectuarea unei operațiuni de retragere de numerar, încărcare sau descărcare a unui instrument de monedă electronică ori de transfer de fonduri, prin utilizarea, fără consimțământul titularului contului, a unui instrument de plată electronică (cont/card) sau a datelor de identificare care permit utilizarea acestuia, se urmareste prin Legislația în vigoare / Codul Penal al Republicii Moldova.


Contăm pe vigilența Dumneavoastră!