La 30 septembrie 2023, Victoriabank a înregistrat creșteri importante ale rezultatelor și principalilor indicatori pentru segmentele cheie de activitate. Continuăm să punem la dispoziția clienților noștri produse inovatoare și experiențe unice, atât în unități, la ghișeu, cât și online.
În perioada ianuarie-septembrie, Victoriabank a înregistrat creșteri ale activelor, depozitelor și creditelor. Activele au ajuns la 20.28 miliarde de lei, înregistrând o majorare de 10.2%. Astfel, cota de piață a ajuns la 14.0%.
Portofoliul de credite, atât pentru persoane fizice, cât și pentru persoane juridice, a înregistrat 6.03 miliarde de lei la data de 30 septembrie 2023, cu o creștere de 393 de milioane de lei față de începutul anului. Soldul creditelor performante acordate clienților, conform definiției bazate pe IFRS, a crescut cu 575 de milioane de lei sau cu 11.2% de la începutul anului, în timp ce creditele neperformante sunt mai mici cu 182 milioane de lei sau cu 37.0%. Acest lucru ne asigură o calitate superioară a portofoliului de credite, mai bună decât media pe sectorul bancar.
Depozitele clienților Victoriabank, atât persoane fizice, cât și juridice, au ajuns la 14.82 miliarde de lei la finalul lunii septembrie, cu o creștere de 8.7% față de anul trecut. Cota noastră de piață pentru depozitele clienților este de 14.0%. Persoanele fizice au economii și disponibilități în conturi de 8.32 miliarde de lei la Victoriabank, iar persoanele juridice - de 6.49 miliarde de lei.
Profitul net al Victoriabank în primele 9 luni ale anului 2023 a fost de peste 571 milioane de lei, cu o creștere de 74 milioane de lei față de aceeași perioadă a anului precedent și mai mare decât obiectivul stabilit.
Rentabilitatea capitalului (ROE) a fost de 18.1%, iar rentabilitatea activelor (ROA) - de 3.3%.
Capitalizarea Victoriabank este la un nivel ridicat, totalul fondurilor proprii ajungând la 3.60 miliarde de lei, în creștere față de începutul anului cu 24.8%. Rata fondurilor proprii este de 50.8%, comparativ cu 44.7% la finele anului precedent.
Victoriabank a continuat să susțină antreprenorii locali prin programele de finanțare, un important acord de finanțare în acest sens fiind încheiat cu Fondul European pentru Europa de Sud-Est în valoare de 15 milioane de euro.
Banca se numără printre cei mai mari plătitori de taxe și impozite din sectorul privat, care anual contribuie la bugetul public național generând valoare pentru populație și susținând activitatea economică într-o perioadă deloc ușoară pentru Republica Moldova. Astfel doar în primele 9 luni din 2023, Victoriabank a contribuit la bugetul public național cu peste 252 milioane lei.
Pe partea de digitalizare, fiind lider în transformarea digitală a serviciilor financiare în Moldova, Victoriabank a lansat primul chatbot bancar disponibil non-stop pentru clienți, care vine în ajutor oferind acces la informații și servicii într-un mod convenabil, fără timpi de așteptare. Numărul tranzacțiilor utilizând sistemele de deservire bancară la distanță a crescut în perioada analizată cu 20% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Produsele noastre de succes și ofertele permanente care includ servicii noi au adus mai mulți clienți activi și au crescut volumul activității noastre. Mai multe detalii despre promoțiile Victoriabank pot fi găsite pe pagina oficială.
La sfârșitul lunii septembrie, rețeaua noastră includea 30 de sucursale, 38 de agenții, 216 bancomate și peste 8,100 de POS-terminale.
Pentru mai multe informații referitor la rezultatele Victoriabank puteți accesa acest link.